Online nakupovanie – ako bezpečne nakupovať na internete

Nakupovanie online sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejším a čoraz viac ľudí využíva možnosť nákupov z pohodlia domova. S týmto pohodlím však prichádza aj riziko online podvodov. Ako sa dá bezpečne nakupovať online a chrániť sa pred rizikami?

Tento článok sa bude venovať tipom a opatreniam, ktoré možno prijať na zabezpečenie bezpečného nakupovania online. Vysvetlí tiež, čo všetko sa dá kúpiť na e-shope Temu a kde možno nájsť recenzie na Fruugo.

Zásady bezpečnosti pri online nakupovaní

1. Používať renomované webové stránky

Pri nakupovaní online je dôležité uistiť sa, že človek nakupuje na legitímnych a serióznych webových stránkach. Jednoduchým spôsobom, ako to skontrolovať, je vyhľadať v adresnom riadku symbol zámku, ktorý označuje, že webová lokalita má zabezpečené pripojenie. 

Možno si tiež urobiť prieskum webovej stránky a vyhľadať recenzie od iných zákazníkov. Webové stránky e-shopov môžu poskytnúť cenné informácie o povesti a spoľahlivosti konkrétneho internetového obchodu, napríklad recenzie na Fruugo – v súčasnosti veľmi diskutovaný obchod.

2. Vyhýbať sa verejnému Wi-Fi

Môže byť lákavé nakupovať online počas používania verejnej Wi-Fi, ale človek sa tak môže vystaviť riziku, že mu hackeri ukradnú jeho osobné údaje. Verejné siete Wi-Fi sú často nezabezpečené, čo hackerom uľahčuje zachytenie informácií. 

Pri online nákupoch sa radšej treba vyhnúť používaniu verejnej siete a namiesto toho použiť zabezpečenú a dôveryhodnú sieť.

3. Vytvoriť si silné heslá

Pri vytváraní účtu na webovej lokalite online nakupovania je potrebné sa uistiť, že človek používa silné a jedinečné heslo. Vyhnúť sa treba používaniu rovnakého hesla pre viaceré účty a okrem toho tiež zvážiť použitie správcu hesiel, ktorý vytvorí a uloží silné heslá. To hackerom sťaží prístup k účtom a osobným údajom.

4. Dávať si pozor na e-mailové podvody

E-mailové podvody, známe aj ako phishing, sú dnes bežnou taktikou, ktorú podvodníci používajú na získavanie osobných údajov. Tieto e-maily sa môžu javiť ako od legitímnej spoločnosti, ale v skutočnosti sú navrhnuté tak, aby človeka oklamali a prinútili ho poskytnúť svoje osobné údaje. 

Treba byť nadmieru opatrný pri e-mailoch, ktoré žiadajú o osobné údaje alebo presmerujú užívateľa prostredníctvom linku na neznáme webové stránky. V prípade pochybností je lepšie prejsť priamo na oficiálnu webovú lokalitu spoločnosti, než klikať na odkazy v e-mailoch.

5. Používať bezpečný spôsob platby

Pri nákupe online je dôležité používať bezpečný spôsob platby. Kreditné karty a platobné služby, ako napríklad PayPal, poskytujú väčšiu ochranu ako debetné karty, pokiaľ ide o podvodné transakcie. Je tiež dobré pravidelne kontrolovať bankové výpisy a uistiť sa, že nedošlo k neoprávneným platbám.

Používaním bezpečného spôsobu platby pri nakupovaní online si spotrebitelia môžu zabezpečiť ochranu svojich osobných a finančných údajov, vďaka čomu bude ich nakupovanie online bezpečnejšie a príjemnejšie.

6. Vyhýbať sa podozrivým webovým stránkam a obchodom

Ak sa zdá, že ponuka je príliš dobrá na to, aby bola pravdivá, pravdepodobne to tak je. Je na mieste byť opatrný voči podozrivým webovým stránkam, ktoré ponúkajú extrémne nízke ceny alebo ponuky, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé. 

Môže ísť o podvody, ktorých cieľom je ukradnúť peniaze alebo osobné údaje. Neplatí to však o e-shope Temu. Tento super lacný čínsky obchod je overený a spoľahlivý. Ponúka množstvo produktov za skvelé ceny, vrátane kuchynských potrieb na pečenie – napríklad na prípravu dokonalého parížskeho krému

Opatrnosť pri online nákupoch sa vyplatí

Záverom možno povedať, že hoci nakupovanie online ponúka pohodlie a dostupnosť, je dôležité prijať preventívne opatrenia na ochranu pred online podvodmi. 

Dodržiavaním týchto tipov, obozretnosťou a uvedomovaním si možných rizík sa dá zabezpečiť bezpečné nakupovanie na internete. Na toto treba pamätať – vždy používať renomované webové stránky, vytvárať si silné heslá a byť obozretný voči podozrivým e-mailom a ponukám.

Exit mobile version