4 dobré dôvody, prečo sa oplatí zaujímať o zdravie vašej pečene

Ak by sme sa zaujímali o to, aké je povedomie o pečeni a jej funkciách, zistenia by boli vskutku zaujímavé. Väčšina ľudí vie, že ide o čistiaci orgán, ktorému škodí alkohol a jej cirhóza je zásadným problémom. Napriek tomu stále panuje názor, že to najškodlivejšie pre pečeň je práve alkohol a kto nepije, tak ten jednoducho nemá problém. Bohužiaľ, tak jednoduché to nie je a zdravie pečene je komplexnou témou, o ktorú by sa mal zaujímať každý. Vysvetlíme vám, prečo.

Pečeň toho má na starosti naozaj veľa

Pečeň patrí medzi najväčšie vnútorné orgány tela a hoci sa dokáže regenerovať, jej nesprávne fungovanie dokáže mať obrovský vplyv na všetky ostatné procesy v tele. Pečeň má v ľudskom tele na starosti až viac ako 500 rôznych procesov, jej diagnostika aj liečenie je doslova veda a rôzne univerzálne recepty na jej detox či obnovu jednoducho nefungujú.

Pečeni škodí náš životný štýl

Náš životný štýl sa za posledných niekoľko desaťročí výrazne zmenil a bohužiaľ, v neprospech zdravie pečene. Nezdravé stravovanie, vysoký príjem tukov, alkoholu a celkovo vysoký stres sú všetko faktormi, ktoré pečeň ohrozujú natoľko, až sa vyskytne nejaký zdravotný problém.

Alkohol nie je hlavný vinník poškodenia pečene

Ak sa povie chorá pečeň, automaticky sa toto označenie spája s alkoholikmi. To ale nie je celkom pravda, pretože poškodenie pečene v dôsledku alkoholu predstavuje približne 39 % zo všetkých prípadov. Samozrejme, nie je to málo, no stále nejde o viac ako polovicu všetkých prípadov ochorení pečene.

Úmrtia na ochorenie pečene sú na vzostupe

Hoci na Slovensku tvoria vrchol rebríčka úmrtí kardiovaskulárne ochorenia, tak už viac ako 5 rokov nasledujúcich po sebe sme svedkami dramatického vzostupu ochorení pečene.

Vzhľadom na životný štýl väčšiny ľudí je teda dôležité zaujímať sa o stav pečene. Ak sa totiž začnú prejavovať prvé príznaky jej poškodenia, môže byť už neskoro. Skvelým receptom, ako sa starať o svoju pečeň je podpora jej regenerácie pomocou prípravkov ako je Essentiale v spolupráci s nevyhnutnou úpravou jedálnička.

Essentiale forte 600mg 30 kapsúl

Foto: elements.envato.com, etabletka.sk

Exit mobile version